Motivasikan diri melalui visi, misi dan matlamat sekolah

Image

Motivasi secara umunya merupakan suatu daya yang mnggerakkan seseorang untuk mencapai sesuatu objektif atau usaha ke arah pencapaian matlamat. Konsep motivasi menjelaskan bagaimana gelagat manusia boleh didorongkan. Ia merupakan satu proses yang kompleks yang melibatkan faktor dalaman (naluri dan rangsangan) dan luaran (perlakuan dan tindakan). Secara amnya motivasi merupakan satu proses psikologi yang merangsang dan mengarahkan tindakan secara berterusan bagi mencapai sesuatu matlamat.

Persaoalannya adalah, bagaimana motivasi dalam diri seorang guru itu boleh dipupuk? sebenarnya untuk memotivasikan diri sendiri di tempat kerja adalah satu perkara yang mudah. Di sini saya akan berkongsikan sedikit petua, cara atau kaedah untuk memotivasikan diri kita dengan suasana dan persekitaran tempat kerja kita.

Sebagai seorang guru adalah penting untuk kita memahami visi, misi dan matlamat sekolah. Apabila kita memahami visi, misi dan matlamat sekolah kita, ia membantu kita menghayati nilai dan sumbangan yang perlu kita curahkan. Hasilnya, kita akan dapat merasakan bahawa kita adalah sebahagian daripada komponen penting dalam sekolah ini. Kita juga akan lebih bermotivasi dan akan berusaha lebih keras. Sikap positif pada tugas dan rakan setugas juga terjalin. Oleh itu, adalah penting untuk memahami visi dan misi sekolah.

“SMK Bugaya Cemerlang 2015”

by; admin

Advertisements
By SMK Bugaya Semporna Sabah Posted in Pendidikan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s